Hemen yukarıdaki grafikten görebileceğiniz üzere raketimiz 4 ana parçaya ayrılıyor. Raket seçimi yapmamız için bu parçaları tanımamız bize yeterli olacaktır. Raketimizin sap bölümüne Grip adı veriliyor. Raketimizin bir uzunluk boyu (length) var ve baş bölümünün (head) dışında teller veya daha doğrusu kordaj (strings) dediğimiz bölümü var. Raket seçimi yapmanız ve tenise başlayacak biri için bu temel bilgiler şu an için kesinlike yeterli olacaktır. Şimdi, nasıl ve hangi kriterlere göre raket seçmemiz gerektiğine değinelim.
Tenisin ülkemizde yeterince yaygın bir spor olmaması karşımıza bazı güçlükleri çıkarıyor. Bir de kendi başınıza raket almak istiyorsanız, doğru düzgün bilgileri mağaza görevlilerinden almanız her zaman mümkün olmayabilir. Tenis raketi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı belli başlı noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabilir ve her birini açıklayabiliriz:
Raketin ağırlığı
Raketin denge noktası (kafa mı yoksa sap mı daha ağır?)
Kafa büyüklüğü
Kordaj sıklığı
Grip ölçüsü
Raket için ideal ağırlık sorusuna cevap vermek oldukça basit: hızla tepki verebileceğiniz kadar hafif ve sert vurabileceğiniz kadar ağır. Evet, tenisteki tüm detaylarda olduğu gibi burada da kişinin vücut ölçüleri ve fiziksel kondisyonu önemlidir. Önemli olan ilk aşamada oyucunun yetenekleri değildir. Önemli olan fiziksel şartlarına uyumlu raketi seçmektir. Raketlerin ağırlıkları 240 gramdan başlayarak 370 grama kadar çıkabilmektedir. Buna göre 250 ila 280 gram arasındaki raketler hafif raketler olarak bilinirler. 310 gram ve daha ağır raketler ise ağır raketler olarak bilinirler. Yeni başlayan bir sporcu daima hafif raketlerle oyuna dahil olmalıdır. Birçok eğitmenin görüşü de oyuncunun henüz referans noktası oluşmadığı için bu yöndedir.
Bir oyuncu olarak raketi yeterince kontrol edebiliyor fakat vuruşlarınız konusunda sorun yaşıyorsanız ağırlık dengesi kafada olan raketleri tercih etmelisiniz. Güçlü vuruşlar yapmayı başarıyor ve fakat kontrol eksikliği yaşıyorsanız da hafif kafa raketleri tercih etmelisiniz. Denge noktası 33 cm olan raketler dengeli; 33’den küçük olanlar kafa hafif 33’den büyükler de kafa ağır raketlerdir. Yeni başladığınızı ve kontrol eksikliğinizi düşünerek orta dengeli veya hafif kafa dengeli raketleri tercih etmelisiniz. Bu sayede bileğiniz ve kolunuzu ağır kafa raketler kadar zorlamayacaksınız. Aksi halide bazı spor yaralanmaları veya tenisçi dirseği gibi geçici rahatsızlıklar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.
Dışarıdan göz ucuyla baktığınızda raketlerin kafa büyüklüklerinin birbirinden farklı olabildikleri dikkatinizi çekecektir. 105 inçten büyük raketler büyük kafa raketler dir. 105 inçten küçük raketler ise orta ve ya küçük kafalı raketler şeklinde isimlendirilirler. 105 inç, yani büyük kafa raketlerde topa güç ve kontrol sağlayan nokta daha geniştir. Büyük raketler tahmin edeceğiniz üzere yeni başlayanlar için avantajlı raketlerdir. Zira bu raketler hatalarınız konusunda daha yüksek tolerans payına sahiptir. Üstelk büyük kafa raketler topa daha fazla güç iletilmesini sağlayabilirler. Büyük kafa raketler, tenise yeni başlayan oyunculara sweet spot adı verilen tatlı noktayı kolayca bulma ve atış yapma şansı verir. Bazı eğitmenler yeni başlayanların sweet spot’u yakalamasının daha zor olduğunu bildiğinden, 105 inç kafalı raketleri önermektedir.
Grip, raketinizin sap kalınlığını tanımlamak için küçükten büyüğe olmak üzere 1, 2, 3, 4 ve 5 olarak numaralandırılan kalınlık ölçüsüdür. İdeal grip ölçünüzü bulmak için raketi elinize aldığınızda parmaklarınız avucunuzla kavuşmamalı ve fazla boşluk bulunmamalıdır. Grip’i elinize aldığınızda 1 parmağınız kadarlık boşluğun olması yeterlidir.
Kordaj sıklığı, raketinizin baş bölümündeki yatay ve dikey tellerdir. Kordajlar 16×18, 16×19 ve 18×20 gibi farklı sıklık aralıklarında üretilirler. Kordajın sık olması olması halinde top daha fazla tele çarpar ve bu etki size yüksek kontrol şansı sunar. Kordajın sıklığının daha geniş olmasına açık kordaj denir. Açık kordajda spin atmanız kolaylaşır ve oynayış konforu yüksektir. Bu tip kordajın dezavantajı, hızla yıpranması ve kolayca kopabilmesidir. Tenise yeni başlayan oyuncular için 16×18 gibi açık kordajlar tercih edilir. Sahada deneyim kazanmanız ile birlikte sonradan oynayış stilinizi göz önünde bulundurarak daha başarılı bir kordaj ve kordaj tansiyonu tercih edebilirsiniz.